© Copyright 2021 - Przystań Miłosierdzia 

Pytanie wprawdzie dotyczy tylko tzw. wina mszalnego, a więc wina, które używa się do konsekracji w czasie mszy świętej, ale pozwolę sobie dodać także wątek związany z używanym w Eucharystii chlebem. Otóż materią, czyli „produktami”, których używa się w czasie liturgii mszy świętej są chleb pszenny i wino gronowe. Ustalił to sobór florencki, który odbył się w pierwszej połowie XV wieku. Poucza on, że ma to być "Chleb pszenny i wino gronowe, do którego przed konsekracją należy domieszać odrobinę wody". Zapis ten został dokonany na podstawie Tradycji i Ewangelia św. Mateusza, według których sam Pan Jezus miał w Wieczerniku posłużyć się właśnie chlebem pszennym i winem gronowym.

 

Chleb musi być z mąki pszennej (z jakiegokolwiek jej gatunku), natomiast nieważna jest mąka z innego zboża. Mąka ma być zmieszana tylko z wodą i upieczona w ogniu, a nie gotowana.

 

Wino do Mszy św. musi być gronowe i nie zepsute. Do istoty nie należy to jaki ma kolor. Nie będzie materią ważną wino (nawet gdyby było gronowe) zmieszane z wielką ilością wody (według przepisów jest to „odrobina”). Jeśli chodzi już o konkret, o który pyta Autor, to wino jest jak najbardziej z zawartością alkoholu, ponieważ alkohol samorodny w winie należy do jego natury. Wino bez alkoholu sprawiałoby, że byłoby ono nieważną materią.

 

Czy wino używane do sprawowanie Eucharystii (Krew Jezusa Chrystusa) jest zazwyczaj bez dodatku alkoholu?

Czy wimo mszalne ma alkohol?

14 kwietnia 2021

Zapytaj o wiarę

Przystań

Miłosierdzia